Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165
Caredate - psychologen
Caredate - psychologen
Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165

Je voelt ‘m al aankomen

Burn-outs zijn tegenwoordig ‘hot news’. Niet vreemd, want ruim 1/3e van het langdurig verzuim wordt veroorzaakt door psychische problemen. Eigenlijk begint het bij jezelf, want als je langere tijd niet lekker in je vel zit, dan weet en voel je dat. Je voelt ‘m al aankomen, maar de stap om er wat aan te gaan doen is groot. Want je hebt het er, thuis of op je werk, liever niet over. Dat terwijl het juist zo prettig is voor de mensen in je omgeving. Die vinden het belangrijk dat je lekker in je vel zit en willen graag helpen.

Het begint bij jezelf

Van Depressiegala, de Week van de Werkstress tot en met vele BN’ers die over hun depressie of burn-out praten: door alle publiciteit zou je denken dat het juist makkelijker wordt om over dit soort problemen te praten. De redenen om dat niet te doen zijn verschillend. Van verlies aan status (met dank aan sociale media: het gaat geweldig met mij!), slecht voor je carrière, anderen niet lastig willen vallen met je problemen tot en met “mij gebeurt dat niet”. Het voorkomen van problemen begint bij jezelf.

Mental Fitness Coach

“Een burn-out krijg je niet van werk, maar van hoe je werkt.” Aldus Floor Jansen, zangeres van de bekende rockband Nightwish. Burn-out komt relatief vaak voor bij hard werkende en meer dan gemiddeld betrokken mensen met een perfectionistische inslag. Een Caredate-psycholoog leert je, in de rol van Mental Fitness Coach’, hoe je daar mee om kan gaan. Want een perfectionist, dan ben je en blijf je. Dat verander je niet. Het is zaak om daar anders mee te leren omgaan.

Preventie en je werkgever

Daarom: als je ‘m al voelt aankomen, kom dan in actie om te voorkomen dat je langdurig uit de running raakt. Ons huidige zorgsysteem is helaas niet ingericht op preventie (en wordt wel veel over gepraat), dus je zal zelf het initiatief moeten nemen. Het zou mooi zijn als je dat via je werkgever kan doen. Veel werkgevers hebben programma’s voor ‘duurzame inzetbaarheid’ van hun medewerkers. Zo vinden zij het belangrijk dat je leert omgaan met werkstress.

Als je het even niet meer weet

Het kan om veel meer gaan. Met de ‘mental fitness coach’ kan je bespreken waar je mee zit. Dat kan van alles zijn, van burn-out klachten, bepaalde angstgevoelens, somberheid, relatieproblemen, je ideeën niet kwijt kunnen, het gevoel dat niemand naar je luistert of toe zijn aan iets anders en de stap niet durven nemen. Kortom: als je het even niet meer weet. Samen met een Caredate-psycholoog ga je ontdekken wat er echt aan de hand is. En werk je samen naar oplossingen.

Gewoon, als je aan het werk bent

Dat doe je bij voorkeur gewoon als je aan het werk bent. Want dan kan je alles wat je met je Mental Fitness Coach doet direct in de praktijk brengen. En kom je daardoor langzaam maar zeker weer in de stemming die maakt dat je met plezier door het leven gaat. Wil je graag aan de slag met een Mental Fitness Coach? Kijk dan bij Psychologen in de buurt of laat je werkgever kennis maken met Caredate Mental Fit.

terug naar het overzicht

Nico Kamminga