Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165
Caredate - psychologen
Caredate - psychologen
Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165

Vergoedingen

Voor wat betreft de vergoeding van je sessies bij Caredate zijn er vier mogelijkheden:

1 Vergoeding vanuit je basisverzekering

Bij een aantal psychologen van Caredate heb je de mogelijkheid om de sessies geheel of gedeeltelijk door je zorgverzekeraar vergoed te krijgen. Dit staat bij de betreffende psycholoog aangegeven. Om voor vergoeding in aanmerking te komen heb je altijd een verwijsbrief van je huisarts nodig. De hoogte van de vergoeding hang af van de polis die je hebt.

Caredate levert vergoede, ongecontracteerde zorg. We hebben (nog) geen contracten met zorgverzekeraars omdat we mogelijk te maken krijgen met omzetplafonds, waardoor we eventueel een cliëntenstop zouden moeten invoeren. Daarom hangt de hoogte van de vergoeding door de zorgverzekeraar altijd af van je polis en de voorwaarden. Er bestaan in Nederland honderden verschillende soorten zorgpolissen. Het is dus altijd belangrijk dat je nakijkt wat voor polis je hebt en hoe het in jouw polis is geregeld. Het is nog beter om contact op te nemen met de servicedesk van je zorgverzekeraar, zodat je zeker weet hoe het zit met de vergoeding. In grote lijnen bestaan er twee soorten polissen:

 • Restitutiepolis (vrije zorgkeuze): op basis van zo’n polis krijg je in de regel 100% van de nota vergoed.
 • Naturapolis (basisverzekering): deze polissen vergoeden het traject grotendeels, meestal tussen de 70% en 90%.

Als je zorgverzekeraar vragen heeft over Caredate, dan is de volgende info van belang:

 • Caredate is een zorginstelling voor BasisGGZ
 • Adres hoofdvestiging: Astronaut 22D, 3824 MJ Amersfoort
 • AGB-code: 2222 1012

Tarieven van de trajecten

Na de intake maakt de psycholoog een opzet van het behandelplan, waarbij ook de afspraak wordt gemaakt over de lengte van het programma. Daarbij hanteert Caredate de voorgeschreven normen (door de NZA, de Nederlandse ZorgAutoriteit) voor trajecten in de zogeheten BasisGGZ. Dit zijn de volgende trajecten:

Traject BasisGGZ Indicatie aantal sessies Max. tarief Caredate
BasisGGZ Kort 3-4 € 504,70
BasisGGZ Middel 5-7 € 849,75
BasisGGZ Intensief 9-11 € 1.287,50

Een sessie met je psycholoog duurt meestal 45-60 minuten. Hiervan kunnen jullie in onderling overleg afwijken (vandaar dat hierboven een indicatie is aangegeven van het aantal sessies). In het totale traject is inbegrepen: de ondersteuning en begeleiding door de regiebehandelaar, eventueel overleg met je huisarts of andere betrokkenen, en de verslaglegging (zoals dossiervorming en vragenlijsten). Het hierboven genoemde tarief is een maximum. Mocht er minder tijd nodig zijn voor je behandeling, dan brengen wij uiteraard alleen de werkelijk bestede tijd in rekening.

Als je alleen een intakegesprek hebt gehad, dan declareren wij bij jou het zogenoemde 'onvolledig behandeltraject'. De kosten daarvan zijn maximaal €206,-.
Alle trajecten zijn vrijgesteld van BTW.

Houd rekening met je eigen risico

Na afloop van de behandeling zal je daarvoor via FAMED de factuur ontvangen. Je kunt deze factuur, indien van toepassing, gebruiken voor de declaratie bij je zorgverzekeraar. Houd er rekening mee dat de zorgverzekeraar bij het uitbetalen aan jou een eventueel openstaand eigen risico zal inhouden. Normaal gesproken betaalt de zorgverzekeraar de factuur relatief snel, binnen zo’n 5 tot 10 dagen, aan je uit. Voor de factuur van Famed geldt een betalingstermijn van 30 dagen. Het is dus handig dat je de factuur zo snel mogelijk bij de zorgverzekeraar indient, zodat je geen grote bedragen hoeft voor te schieten.

2 Vergoeding vanuit je aanvullende verzekering

Een aantal psychologen van Caredate is aangesloten bij de NFG of de NVPA. Mocht je een aanvullende verzekering hebben, dan bestaat de mogelijkheid dat je de sessies deels vergoed krijgt. Check dit eerst even in je polisvoorwaarden of vraag het aan je zorgverzekeraar.

3 Je betaalt de sessies zelf

Je kan er voor kiezen om de sessies met je psycholoog van Caredate zelf te betalen. Het voordeel daarvan is dat je geen verwijsbrief van je huisarts nodig hebt en dat de informatie over je klachten, diagnose en het verloop van de behandeling tussen jou en je psycholoog blijft. Kortom: minder regels, meer privacy.
De mogelijkheid om je sessies zelf te betalen is van toepassing bij alle psychologen van Caredate. Bij iedere psycholoog is aangegeven welke tarief van toepassing is. De belangrijkste redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor het zelf betalen van de sessies:
 • Een toenemend aantal therapieën wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Bekende voorbeelden zijn relatietherapie en burn-out. De kosten voor deze behandelingen moet je in principe zelf betalen.
 • Het ‘liever zelf regelen’ wordt steeds populairder, ook in de zorg. Als je de sessies zelf betaalt bespaart je dat tijd en romplomp:
  • Je hebt geen verwijsbrief van de huisarts nodig en je kan dus direct en sneller met je psycholoog aan de slag.
  • Bepaalde informatie, bijvoorbeeld over je klachten, diagnose en het verloop van de behandeling blijft tussen jou en de psycholoog.
  • Geen uitwisseling van gegevens met de zorgverzekeraar, zodat je ook geen sticker/stempel met je meedraagt.
De psycholoog van Caredate kan je, na de eerste kennismaking, altijd een heldere indicatie geven van het te verwachten aantal sessies. Daarmee kan je ook een goede inschatting maken van de totale investering die je gaat maken voor dit traject.

4 Je bedrijf of een andere instantie vergoedt de sessies

In een aantal gevallen bestaat de mogelijkheid dat je bedrijf of andere instanties zoals het UWV of de gemeente je sessies met de psycholoog van Caredate (gedeeltelijk) vergoeden. Zo zijn werkgevers vaak bereid om mee te betalen: ze vinden het belangrijk dat je snel weer terugkeert op je werkplek.
Een samenvatting van de mogelijkheden:
 • Werkstress: als je tegen je grenzen aanloopt

  Preventie is natuurlijk het beste: voorkomen is beter dan maanden lang opgebrand thuis zitten. Caredate heeft een programma om te leren omgaan met werkstress en burn-out te voorkomen: Caredate Mental Fit. Je werkgever kan dat aan jou ter beschikking stellen. De grootste uitdaging: bespreek dit met je werkgever. Helaas is het nog te vaak een taboe om dit te doen. Je werkgever heeft er echter ook het grootste belang bij.
 • Re-integratie

  Sessies met een psycholoog van Caredate kunnen je goed helpen om weer zo snel mogelijk terug te keren naar een werkbare situatie. Ook hier zal je werkgever graag bij willen helpen, die wil namelijk in de meeste gevallen precies hetzelfde. De werkgever is dan ook vaak bereid om de kosten van de sessies met een psycholoog van Caredate te vergoeden, niet in de laatste plaats omdat de tarieven van Caredate tot de scherpste in de markt behoren.
 • Vergoeding door UWV en gemeenten

  Instanties als het UWV en gemeenten hebben vaak programma’s om psychologische hulp geheel of gedeeltelijk te vergoeden. Zo is het UWV bijvoorbeeld ook gebaat bij een snelle re-integratie van haar cliënten. Deze programma’s wisselen per instantie, dus ons advies is om daar naar meer informatie te vragen.

Ga nu aan de slag!

Vind een psycholoog in de buurt
 • Geen wachtlijsten dus snel aan de gang
 • Ook 's avonds en in het weekend
 • Zelf een psycholoog kiezen