Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165
Caredate - psychologen
Caredate - psychologen
Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165

Vergoedingen en tarieven in 2022

1Hoe werkt het?

In 2022 is de administratie voor de GGZ gewijzigd: je krijgt nu maandelijks een nota. Deze nota kan je indienen bij je zorgverzekeraar. Wat je verzekeraar aan jou betaalt, betaal je gewoon aan ons. De rest betalen wij. Let op: dit geldt niet voor je wettelijk eigen risico. Dat betaal je altijd zelf.

2Waarom sturen jullie de nota niet naar mijn verzekering?

Met een aantal zorgverzekeraars hebben wij geen contract. Daarom moeten we de nota naar jou sturen. Die nota kan je declareren bij je verzekeraar. De verzekeraar houdt dan wel je eigen wettelijk eigen risico (standaard € 385,- per jaar) in.

3Krijg ik mijn behandeling volledig vergoed?

Je krijgt je behandeling bij ons altijd volledig vergoed. Als je basisverzekering niet alles vergoed, dan betaalt Caredate de rest. Let op: dit geldt dus niet voor je wettelijk eigen risico (standaard €385,- per jaar).

4Waarom betaalt Caredate mijn eigen bijdrage?

Wij willen niet dat onze patiënten/cliënten voor financiële verrassingen komen te staan. Veel verzekeringspolissen vergoeden de behandeling door zorginstellingen als Caredate (‘niet gecontracteerd’) meestal voor 70%-75%. Die kleine lettertjes zijn voor veel verzekerden onduidelijk, daarom betalen wij de rest (officieel: je eigen bijdrage). Wij laten je liever niet in de kou staan.

5Hoe zit het dan met het eigen risico?

Je eigen risico moet je altijd zelf betalen. Het wettelijk eigen risico is ook voor 2022 door de overheid vastgesteld op €385,- per jaar. Je kan dit eigen risico zelf (vrijwillig) ophogen tot maximaal €885,- per jaar. Let op: je betaalt dan minder premie, je neemt wel een extra risico van €500,-. Belangrijk om daar goed over na te denken.

6Wat als ik mijn eigen risico niet in 1x kan betalen?

Dat kan gebeuren. Het is niet mogelijk om je eigen risico in termijnen te betalen. We kunnen in bepaalde gevallen wel uitstel geven. Neem dan even contact op met Caredate: 085-065 3165 of mail naar info@caredate.nl. Dan kijken we samen wat we voor je kunnen doen.

7Mijn verzekering zegt dat niet alles vergoed wordt. Hoe zit dat dan?

Dan gaat het om je eigen risico en/of je eigen bijdrage.

  • Als het gaat om je wettelijk eigen risico (€385,-). Dat wordt inderdaad nooit en nergens vergoed. De verzekeraar houdt je eigen risico in bij de uitbetaling totdat je eigen risico op is.
  • Als het gaat om je eigen bijdrage: als je verzekering niet volledig vergoed, dan betaalt Caredate de rest voor je. Dus je behandeling wordt altijd volledig vergoed.

8Ik krijg een nota van jullie, maar heb in die maand geen sessies gehad. Hoe zit dat?

Soms kan het zijn dat er nog een sessie van een maand eerder open stond. Op de nota zijn alle sessies los weergegeven. In de eerste kolom (onder begindatum) vind je de datum van de sessie die we in rekening hebben gebracht. Als je geen sessies hebt gehad, dan krijg je uiteraard ook geen nota.

9Hoe zijn de tarieven vastgesteld?

De tarieven die je op je nota ziet zijn vastgesteld door de NZa, de Nederlandse Zorgautoriteit. De NZa stelt tarieven jaarlijks vast op basis van allerlei registraties in de zorg en de loon- en prijsindexen. Wij bij Caredate hebben geen enkele invloed op deze tarieven.

10Die tarieven lijken mij nogal hoog?

Die indruk is logisch. Voor 2022 heeft de NZa de tarieven vastgesteld op basis van de tijd die de behandelaar direct samen met de patiënt besteedt. Voorheen mocht alle tijd, dus administratie, dossier bijhouden, collegiaal overleg, enz. in rekening worden gebracht. De NZa heeft deze indirecte tijd in de nieuwe tarieven meegenomen, waardoor zij een stuk hoger zijn. In de praktijk is er nauwelijks verschil: voorheen werd alle tijd berekend, nu zijn de tarieven hoger. Link/info: deze tarieven zijn hier te vinden.bron:NZA