Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165
Caredate - psychologen
Caredate - psychologen
Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165

Angsten

Ieder mens is wel eens bang of angstig. Logisch: als er gevaar dreigt brengen onze hersenen ons automatisch in een staat van paraatheid, zodat we direct kunnen reageren. Het wordt anders als angsten je leven gaan beheersen. Een angststoornis belemmert je in je dagelijks leven, bijvoorbeeld door permanente stress, dwangmatig gedrag en paniekaanvallen. Het is ook bepalend voor je omgeving: je partner, vrienden, collega’s, ze gaan overmatig rekening met je houden, wat soms ook kan leiden tot een sociaal isolement.

Effectieve behandeling van angststoornissen

Alvast één geruststelling: angststoornissen komen veel voor. Wat dus ook betekent dat er veel kennis en ervaring is om met een effectieve behandeling angststoornissen weg te nemen of in ieder geval beheersbaar te maken. Je psycholoog heeft ervaring met de diverse vormen van angststoornissen en helpt je om weer ‘in control’ te zijn.

Wat de psycholoog met jou wil bereiken

Een bekende uitspraak is “angsten zijn aangeleerd, dus ze kunnen ook weer worden afgeleerd”. Of dat klopt, laten we maar even in het midden. Als je een angst onder controle hebt en je dagelijks leven weer in balans is, dan is het doel van je sessies met de psycholoog bereikt.

Angststoornissen zijn er in diverse vormen. Mogelijk herken je bij jezelf een van de volgende angststoornissen:

  • Sociale angststoornis: angst in sociale situaties, voortdurend bang zijn om iets te zeggen of iets te doen wat anderen stom vinden. Het gevolg is dat je sociale situaties uit de weg gaat, wat kan leiden tot een sociaal isolement.
  • Specifieke fobie: zo bang zijn voor iets dat je de confrontatie niet aandurft. Bijvoorbeeld voor bepaalde dieren (spinnen!), bloed en verwondingen, bepaalde situaties (in een vliegtuig stappen), omgeving (pleinvrees) of voorwerpen.
  • Voortdurend piekeren en zorgen maken. Je hersenen en lichaam verkeren daardoor in een permanente toestand van stress. Dat leidt tot lichamelijke klachten en het niet meer in staat zijn om na te denken of iets te doen.
  • Paniekstoornis: een hevige angst om in paniek te raken. Een paniekaanval leidt tot extreme angstgevoelens, hartkloppingen en benauwdheid. De angst om een paniekaanval te krijgen kan op zich al een paniekaanval veroorzaken. Deze angst kan bijvoorbeeld veroorzaken dat je niet meer het huis uit durft.
  • Dwangmatige handelingen: activiteiten die je steeds van jezelf moet verrichten. Bijvoorbeeld: veelvuldig handen wassen, steeds dingen tellen of op een bepaalde manier ordenen. Dwangmatig gedrag kost veel tijd, waardoor je dagelijks functioneren ernstig in de knel komt.
  • Specifieke fobie: zo bang zijn voor iets dat je de confrontatie niet aandurft. Bijvoorbeeld voor bepaalde dieren (spinnen!), bloed en verwondingen, bepaalde situaties (in een vliegtuig stappen), omgeving (pleinvrees) of voorwerpen.


Voor de diverse vormen van angsten bestaan effectieve behandelmethoden. De belangrijkste zijn, om je daar een indruk van te geven:

  • De confrontatie (in vaktermen: exposure in vivo). Er wordt in overleg met je een plan opgesteld om daadwerkelijk te worden blootgesteld aan de situatie die angst of fobie bij je oproept. Dat gebeurt in kleine stappen, in combinatie met geruststellende informatie en op lichamelijke ontspanning gerichte interventies. Zo leer je om opkomende angstgevoelens te beheersen.
  • Cognitieve gedragstherapie. Hierbij wordt aandacht besteed aan de neiging om de kans op gevaar en de ernst van mogelijke ‘rampen' te overschatten, terwijl je de eigen mogelijkheden om daarmee om te gaan onderschat. Dit gebeurt onder andere aan de hand van gedragsexperimenten en het herkennen en bijstellen van je eigen gedachten en gedrag.
  • Relaxatietherapie. Waarbij je leert stapsgewijs te ontspannen en dit uiteindelijk toe te passen in angstopwekkende situaties.
  • Sociale vaardigheidstraining. Waarin de aandacht wordt gericht op tekorten in je sociale vaardigheden. Dit leidt tot het versterken van je zelfvertrouwen.

Ga nu aan de slag!

Vind een psycholoog in de buurt
  • Geen wachtlijsten dus snel aan de gang
  • Ook 's avonds en in het weekend
  • Zelf een psycholoog kiezen