Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165
Caredate - psychologen
Caredate - psychologen
Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165

Relatieproblemen

Bij relatieproblemen denk je meteen aan een huwelijk. Logisch, want iedereen weet dat een op de drie huwelijken s trandt. Relatieproblemen ontstaan en komen ook voor tussen kinderen en ouders, met goede vrienden, buren en collega’s. Het doel van relatietherapie is duidelijk: zorgen dat mensen zich ten opzichte van elkaar anders gaan gedragen. Een Caredate-psycholoog helpt je daarbij, want goede relaties zijn de basis voor je bestaan.

Effectieve relatietherapie

Een Caredate-psycholoog helpt met het vormen van een andere kijk op jezelf en anderen, passend bij de levensfase van jou en je relatie(s). Relatietherapie doe je meestal samen. In de praktijk blijkt dat het heel verfrissend kan zijn om ook eens alleen te praten (dus zonder partner) over je relatieproblemen. Dan leg je eerst de focus bij jezelf en dat is, zeker als het gaat om bepaalde remmingen en belemmeringen, heel verhelderend.

Wat de psycholoog met jou wil bereiken

Het gaat er om dat je inzicht krijgt of je de kracht hebt om samen weer gelukkig te worden. Vanzelfsprekend is relatietherapie gericht op het verbeteren en het opnieuw ‘in bloei brengen’ van relaties. De relatietherapie kan ook het inzicht geven dat het beter is de relatie te beëindigen. Dan levert de Caredate-psycholoog een bijdrage om dit op een zorgvuldige en respectvolle manier te laten gebeuren. Een vechtscheiding levert alleen maar verliezers op.

Als spanningen en problemen in een relatie zwaar zijn en lang duren, ontstaan langzamerhand relatieproblemen die zijn als een soort knoop die je niet meer kunt ontwarren. Relatieproblemen ontstaan door spanningen en problemen en die veroorzaken dat je steeds verder uit elkaar groeit. Deze spanningen kunnen zich op allerlei manieren uiten, van angsten, depressies, enorme en continue ruzies tot zelfs mishandeling.
Problemen in de relationele sfeer hebben vaak te maken met problemen van individuele aard. Bij een relatieprobleem kijkt de Caredate-psycholoog met jou (en eventueel je partner of andere betrokkenen) naar het communicatiepatroon aan de hand van een groot aantal thema’s. Dit hangt uiteraard af van het soort relatie. Denk bijvoorbeeld aan intimiteit en seksualiteit, omgaan met geld, de oorzaak van ruzies en bepaalde remmingen en belemmeringen.


Relatietherapie doe je, zeker als het om je partner gaat, meestal samen. Het kan echter heel nuttig zijn om in eerste instantie 1-op-1 met je Caredate-psycholoog aan de slag te gaan. In veel gevallen is de communicatie vastgelopen en kunnen deze gesprekken bijdragen om het weer op gang te brengen. Tijdens de gesprekken wordt gekeken naar je eigen rol, je eigen visie en wat je nu eigenlijk verwacht en wilt in je relatie. Ook wordt gekeken naar het gedrag, met vragen als:

  • Gaat ieder zijn eigen gang of is er overleg?
  • Hoe communiceer je?
  • Hoe onderhandel je/los je dingen op?
Met andere woorden: met 1-op-1 gesprekken zet je de eerste stap en als het goed is, merkt je partner dat er wat aan het veranderen is. Dat kan op een gegeven moment aanleiding zijn dat je partner zich wil aansluiten bij de gesprekken. Uiteraard kan dat omdat dit vaak een snellere bijdrage levert aan duidelijkheid en het verbeteren van de relatie.

Ga nu aan de slag!

Vind een psycholoog in de buurt
  • Geen wachtlijsten dus snel aan de gang
  • Ook 's avonds en in het weekend
  • Zelf een psycholoog kiezen