Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165
Caredate - psychologen
Caredate - psychologen
Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165

Burnout

Gemiddeld krijgt een op de acht mensen in Nederland te maken met burn-out klachten, in het onderwijs is dat zelfs een op de vijf. De kenmerken zijn herkenbaar: extreme vermoeidheid, afstand nemen en je zelfvertrouwen en prestaties staan onder druk. Niet vreemd, want de lat ligt tegenwoordig hoog. De psychologen helpen je bij de behandeling van een burn-out. En veel liever: bij het voorkomen daarvan.

Effectief omgaan met burn-out klachten

Burn-out kan effectief worden behandeld met een kortdurende therapie. Je gaat samen met een psycholoog aan de slag om te onderzoeken waarom je emotioneel uitgeput raakt. Heb je bijvoorbeeld een gevoelig karakter, een bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme? Oftewel: hoe hoog leg je de lat zelf? Vervolgens ga je samen aan het werk met ‘probleemoplossende vaardigheden’, de weg naar een oplossing.

Wat de psycholoog met jou wil bereiken

Uiteraard is het streven dat je zo snel mogelijk weer het ‘normale leven’ oppakt, het liefst al tijdens de behandeling. Minstens zo belangrijk is dat je jezelf beter hebt leren kennen en je kan voorkomen dat je in de toekomst weer dezelfde klachten krijgt. Als je bijvoorbeeld een perfectionist bent, dan blijf je dat. Het is hoe je er mee om gaat.

Belangrijk om te weten: een burn-out bouwt zich langzaam maar zeker op. Psychologen noemen een burn-out vaak een ‘energiestoornis’. En dat is een rake omschrijving. Een burn-out is het gevolg van langdurige mentale en fysieke overbelasting, die ontstaat doordat je de stressfactoren in je leven onvoldoende beheerst. En langzaam maar zeker knapt dan je ‘mentale elastiekje’.

Een andere rake uitspraak: een burn-out komt niet door je werk, maar van hoe je werkt. Zo kunnen spanningen op het werk gaan leiden tot steeds meer stress, vermoeidheid, gepieker, somberheid en twijfel aan jezelf. Overigens kunnen spanningen in de privésfeer tot dezelfde klachten leiden. Daar wordt minder vaak over gesproken. Praten over spanningen op het werk is nu eenmaal makkelijker dan praten over privé problemen.

Bijna altijd hebben spanningen op het werk hun invloed op de privé-sfeer, en omgekeerd. Partners, kinderen, vrienden, collega’s; ze merken het. Burn-out verschijnselen, daar maken ze positief bedoelde opmerkingen over. Van “maak je niet zo druk” tot ‘let wel een beetje op jezelf”. Als je die signalen regelmatig krijgt is het verstandig om hulp te zoeken. Dat is, zo blijkt in de praktijk, voor de meeste mensen nog steeds heel moeilijk.

Schaamte speelt daarbij vaak een rol. Veel mensen die een burn-out krijgen zijn harde werkers en perfectionisten. En dan moet je, ook voor je omgeving, ineens erkennen dat het wat minder loopt. Ons advies: wees eerlijk voor jezelf. Als je echt een burn-out krijgt ben je veel verder van huis. Onze psychologen helpen je graag actief op weg naar nieuwe mentale veerkracht, waar en wanneer je maar wilt.


Burn-out kan effectief worden behandeld door middel van kortdurende therapie. Allereerst onderzoekt je psycholoog met je welke factoren bijdragen aan het ontstaan van een burn-out. Deze factoren kunnen namelijk ook een belemmering vormen voor het herstel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • 'Ontregelende’ gedachten, zoals: als ik niet hard werk vindt niemand me aardig of competent, krijg ik nooit een promotie, word ik ontslagen.
  • Inventarisatie van risicofactoren op het werk, bijvoorbeeld te hard moeten werken, te veel overwerk, onprettige werksfeer.
  • Inventarisatie van risicofactoren in de privésfeer, zoals overvolle agenda’s, teveel verplichtingen waaraan weinig plezier wordt beleefd, onderlinge relaties en mogelijk psychische klachten van een andere aard (bijvoorbeeld angsten, sombere gevoelens).
Tijdens het gezamenlijke onderzoek naar deze factoren wordt gewerkt aan ‘probleemoplossende vaardigheden’ en de weg naar een oplossing. Belangrijk onderdeel bij de behandeling is ervoor te zorgen dat je ook werkt aan je lichamelijke fitheid en methoden om te leren ontspannen en stress te beheersen. Je psycholoog zal je dat zeker adviseren en monitoren: lichamelijke fitheid is een belangrijk fundament voor je herstel.

Ga nu aan de slag!

Vind een psycholoog in de buurt
  • Geen wachtlijsten dus snel aan de gang
  • Ook 's avonds en in het weekend
  • Zelf een psycholoog kiezen