Gemiddeld krijgt een op de acht mensen in Nederland te maken met burn-out klachten, in het onderwijs is dat zelfs een op de vijf. De kenmerken zijn herkenbaar: extreme vermoeidheid, afstand nemen en je zelfvertrouwen en prestaties staan onder druk. Niet vreemd, want de lat ligt tegenwoordig hoog. De psychologen helpen je bij de behandeling van een burn-out. En veel liever: bij het voorkomen daarvan.
Belangrijk om te weten: een burn-out bouwt zich langzaam maar zeker op. Psychologen noemen een burn-out vaak een ‘energiestoornis’. En dat is een rake omschrijving. Een burn-out is het gevolg van langdurige mentale en fysieke overbelasting, die ontstaat doordat je de stressfactoren in je leven onvoldoende beheerst. En langzaam maar zeker knapt dan je ‘mentale elastiekje’.
Een andere rake uitspraak: een burn-out komt niet door je werk, maar van hoe je werkt. Zo kunnen spanningen op het werk gaan leiden tot steeds meer stress, vermoeidheid, gepieker, somberheid en twijfel aan jezelf. Overigens kunnen spanningen in de privésfeer tot dezelfde klachten leiden. Daar wordt minder vaak over gesproken. Praten over spanningen op het werk is nu eenmaal makkelijker dan praten over privé problemen.
Bijna altijd hebben spanningen op het werk hun invloed op de privé-sfeer, en omgekeerd. Partners, kinderen, vrienden, collega’s; ze merken het. Burn-out verschijnselen, daar maken ze positief bedoelde opmerkingen over. Van “maak je niet zo druk” tot ‘let wel een beetje op jezelf”. Als je die signalen regelmatig krijgt is het verstandig om hulp te zoeken. Dat is, zo blijkt in de praktijk, voor de meeste mensen nog steeds heel moeilijk.
Schaamte speelt daarbij vaak een rol. Veel mensen die een burn-out krijgen zijn harde werkers en perfectionisten. En dan moet je, ook voor je omgeving, ineens erkennen dat het wat minder loopt. Ons advies: wees eerlijk voor jezelf. Als je echt een burn-out krijgt ben je veel verder van huis. Onze psychologen helpen je graag actief op weg naar nieuwe mentale veerkracht, waar en wanneer je maar wilt.
Burn-out kan effectief worden behandeld door middel van kortdurende therapie. Allereerst onderzoekt je psycholoog met je welke factoren bijdragen aan het ontstaan van een burn-out. Deze factoren kunnen namelijk ook een belemmering vormen voor het herstel. Denk bijvoorbeeld aan: