Het zijn en blijven het bijzondere en onzekere tijden. De wereld wordt steeds ongrijpbaarder en we zien dat dit bij veel mensen stress veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om juist nu mentaal en lichamelijk fit te blijven. Je kan daar vooral ook zelf veel aan doen. We hebben de recente ervaringen van onze psychologen voor je op een rijtje gezet. Ga daar eerst eens mee aan de slag!
In deze bijzondere tijd is het vooral belangrijk om structuur vast te houden en emoties uit te wisselen. De 10 belangrijke tips van onze psychologen om mentaal fit te blijven:
Je mentale fitheid hangt sterk samen met je lichamelijke fitheid. Dus blijf gezond eten en blijf vooral in beweging. Gelukkig hebben we weer voldoende bewegingsvrijheid. Maak daar gebruik van, liever: een gewoonte. Stel jezelf een dagelijks doel, bijvoorbeeld als je een stappenteller hebt. En doe het gewoon, ook als je een dag geen zin hebt (dat hebben we allemaal wel eens).
Neem pauzes, en dan op allerlei fronten: van je werk, tv-kijken en ook van al het nieuws. Sla al die negatieve berichten over klimaatverandering, energieprijzen, gedoe in Den Haag, enz. gerust eens over. Je zou er somber van worden. En het zijn zaken waar je geen invloed op hebt. Hooguit positief: lever een bijdrage, en ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. Je helpt mensen, daar krijgt iedereen energie van.
We zijn, als gewoontedieren, gewend aan een zeker ritme. Verstoor dat zo min mogelijk. Bijvoorbeeld de dagen dat je thuis werkt: sta gewoon op tijd op, kleed je gewoon aan (dus niet de hele dag in pyjama), plan je thuiswerkdag en de gebruikelijke (koffie)pauzes. Houdt dat wandelingetje tussen de middag er in, dan kan ook zonder je collega’s. Moeite om thuis dat ritme vast te houden? Maak een schema, zet een timer. Zeker weten dat je die na een tijdje niet meer nodig hebt.
Maak je je zorgen? Is het leven spannend? Je bent zeker niet de enige, dus waarom zou je het er niet over hebben met mensen die je goed kent en vertrouwt? Het lucht je in ieder geval op, je deelt ervaringen, krijgt er andere ideeën door. En je geeft elkaar aandacht. We zien weer meer dat mensen het prettig vinden om samen dingen te delen en te doen. Het besef is teruggekomen dat we elkaar gewoon nodig hebben.
We zijn in staat om iedere crisis te overwinnen. Wat daarbij helpt: een positieve blik op de toekomst, dat geeft je energie. Alcohol en drugs kunnen je die energie ook geven, prettig om met bepaalde emoties om te gaan. Meestal voor één dag. Natuurlijk, gun jezelf een borrel op z’n tijd, niks mis mee. Blijf matig in het gebruik. Zie les 1, over je conditie. Als het glas halfvol is, is dat prima. Houden zo.
Wij hebben jarenlange ervaring in het helpen van mensen met hoe om te gaan met stress. Prestatiedruk, corona, veranderingen, onzekerheid, uiterlijk vertoon (oftewel: status), er zijn veel factoren die stress kunnen veroorzaken, Opvallend: tijdens de ‘lockdown’ periode kregen wij ook regelmatig terug dat dit ook positieve kanten heeft. Rustgevend. Even weg van de ‘ratrace’ op het werk. Vraag je ook eens af waarom je daar opnieuw aan zou gaan meedoen. Beter gezegd: stel nieuwe grenzen voor jezelf.
De miljarden vliegen je om de oren. De lockdowns zouden een dikke recessie tot gevolg hebben, en even later draait de economie weer als een tierelier. Het kan niet op. Dat pakt voor de één heel gunstig uit, voor de ander stukken minder. Het geeft ook aan dat je hier allemaal nauwelijks tot geen invloed op hebt. Het gebeurt gewoon en het kan helpen om dat te accepteren. Kijk vooral naar wat je wel hebt. Dan staat het er voor veel mensen in Nederland best behoorlijk goed voor.
In het verlengde van het vorige punt: kan je er wat aan veranderen? Als we ondernemers in therapie hebben, dan zeggen die vaak: dingen waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, daar gaan we geen energie in steken. En als dat ons bestaan bedreigt, dan moeten we wat anders gaan bedenken. Helder. Een goede les, ook als je geen ondernemer bent. Bijvoorbeeld: je baan staat op de tocht omdat je werkgever dreigt om te vallen. Daar kan je niets doen. Steek je energie dan ergens anders in.
Je dagindeling is ongetwijfeld veranderd. We zijn de laatste tijd minder bij elkaar op bezoek gegaan, naar kantoor, enzovoorts. We horen ook van veel mensen dat ze eigenlijk tijd over hebben. Dat is ook positief. Je kan die tijd gebruiken om dingen te gaan doen die je al veel langer van plan was. Een cursus, hobby, gitaar leren spelen, dat soort leuke dingen. Dat geeft je bovendien de ruimte om te ontspannen.
Het doel van al deze tips is natuurlijk dat je zo min mogelijk stress ervaart. Waarom is dat zo belangrijk? Als je je zorgen maakt, niet goed in je vel zit, dan werkt je brein niet zoals dat normaal gesproken het geval is. Eenvoudig gezegd: je wordt geblokkeerd in je denken en doen. En dat belemmert je creativiteit, het zoeken naar oplossingen, het aanpassen van je leefstijl. Minder stress helpt je verder.
Ons advies: ga eerst eens met deze lessen en tips aan de slag. Onze ervaring leert dat je ook heel veel zelf kan. Meer bewegen, gezonder leven, eigenlijk weet je dat zelf natuurlijk ook wel. Daar heb je geen psycholoog voor nodig. Het is vooral een kwestie van gewoon gaan doen.
Mocht je na een tijdje toch niet verder komen, dan helpen we je uiteraard graag, Je kan met een van onze Caredate psychologen afspraken maken hoe en waar je dat zou willen. Dus elkaar ontmoeten in de spreekkamer, via videobellen, wandelsessies of een combinatie daarvan. Wil je meer weten over de mogelijkheden, meld je dan aan bij een van onze psychologen of bel ons (085-065 3165) of mail naar info@caredate.nl.